Vervolgopleiding kiezen? 5 Tips die het makkelijker maken!

Gepubliceerd op 12 januari 2022 om 15:14

Een vervolgopleiding kiezen is voor de ene leerling tien keer zo makkelijk als voor de andere leerling. Sommige hebben al bedacht welke master ze willen doen en andere hebben nog werkelijk waar geen idee. Ik heb gelukkig dit proces al bijna afgerond en ben 100% zeker van mijn keuze. Echter had ik sommige dingen zeker eerder willen weten voordat ik aan deze zoektocht begon. In dit artikel vertel ik 5 tips die de decaan mij niet heeft verteld voor het vinden van mijn vervolgopleiding, maar waar ik wel ontzettend veel aan heb gehad.

 

1. Niet te lang oriënteren

Niet te lang oriënteren was de eerste tip die ik miste. Ik heb uren lopen lezen op websites en oneindig veel testjes gedaan. Maar niks gaf mij echt de duidelijkheid die ik zocht. Ik heb mij toen maar gewoon ingeschreven op een open dag. Dit was in Rotterdam aan de Erasmus universiteit. Hier kreeg ik gelijk al veer meer inzicht in de vervolgopleidingen. Dus je zoektocht wordt veel effectiever als je eerder begint met het bezoeken van universiteiten of hogescholen. Als je denkt van deze vervolgopleiding zou ik niet heel erg vinden om te studeren, want ja ff eerlijk geen één studie is echt dat je denkt van WAUW. Schrijf je dan gelijk in voor een open dag.

 

2. Kies niet alleen de standaard studies

Kies niet alleen de vervolgopleidingen die het dichtst bij je liggen. Stel jouw ouders zijn beide arts en jij denkt eigenlijk al dat je geneeskunde gaat studeren. Kies dan ook een vervolgopleiding die buiten jouw comfortzone ligt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld consumenten- en bedrijfswetenschappen, of Biologie. Ga gewoon een keer naar een open dag en schrijf je in voor een random studie. Geloof me je zult er geen spijt van krijgen.

 

3. Niet op andermans proces letten

Een tip die ik ook graag eerder zou hebben gehad, is dat ik niet op andermans proces moet letten. Dit bedoel ik op twee manieren. Kijk ten eerste niet naar diegene die al weten wat ze willen gaan doen. Je zult er alleen maar meer stress van krijgen en aan jezelf gaan twijfelen. Kijk ten tweede ook niet naar iemand die het minder goed weet dan jijzelf. Je kunt er lui van worden. Dit had ik zelf ook. Ik dacht van; ja ik weet wel dat ik ongeveer bedrijfskunde ga studeren en dat het misschien in Rotterdam wordt. Echter voordat ik voor het eerst naar een open dag ben gegaan duurde dat enorm lang. Hierdoor heb ik uiteindelijk niet alles kunnen bekijken wat ik wilde bekijken, omdat ik kort weg gewoon in tijd nood kwam.

 

4. Het bezoeken van een open dag

Als je eenmaal naar zo’n open dag gaat, zorg ervoor dat je echt goed oplet. Zet sociale media ff uit voor een dagje en focus je op die open dag. Wat ik gedaan heb tijdens de open dag is notities gemaakt, deze tip zou ik echt veel eerder willen, hebben gehad. Ik heb namelijk daardoor bij twee universiteiten dit niet kunnen doen (Groningen en UVA). Het nadeel is dat als ik geen notities maakte. Ik, bijvoorbeeld een week, daarna eigenlijk niet meer zo goed wist wat ik ervan vond. Wat schreef ik dan op? Ik schreef dan vooral op hoe ik me voelde bij de vervolgopleiding en wat ik ervan dacht. Als ik het dan later weer terug las, had ik gelijk weer duidelijk hoe ik me voelde bij de vervolgopleiding.

 

5. Praat veel met huidige- of afgestudeerde studenten

Als je dan op zo’n open dag bent praat alsjeblieft met studenten. Je komt zo veel meer te weten over hoe het studentenleven is, waar je op moet letten bij het kiezen, maar ook hoe zij de vervolgopleiding beleven. Een goed voorbeeld daarvan is bedrijfseconomie. Ik sprak een student die deze studie studeerde en zei: “Ja eigenlijk is het meer economie als bedrijf. De naam bedrijfseconomie kan dus heel misleidend zijn.” Dit kwam ik dus te weten door met een student te praten en achteraf heb ik hier in mijn proces veel aan gehad. Praat dus gewoon met studenten. Ik snap dat het misschien akward of beschamend is, maar op een open dag willen ze juist dat ze met je in gesprek gaan. Daar staan ze namelijk voor.

 

Supertof dat je tot hier bent gekomen. Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad voor het zoeken naar jouw vervolgopleiding. Voor diegene die nog geïnteresseerd zijn in wat ik ga studeren. Het is technische bedrijfskunde aan de Technische Universiteit in Twente.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.